tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kaunis pieni ihminen

"...sä olet ainutlaatuinen.
Mitä vastaan tuleekaan,
toista sua ei milloinkaan."
(Johanna Kurkela: Ainutlaatuinen)


Eilen saimme sukuun uuden, ainutlaatuisen ihmisen. Avomiehestäni tuli eno; hänen siskonsa sai miehensä kanssa pienen pojan. Kun saimme tiedon, että tulevat vanhemmat olivat menneet sairaalaan ja siellä synnytyssaliin, alkoi ihan hirveästi neulotuttaa ja oli pakko laittaa puikoille lämmintä tulokasta varten.

Koska koko on vastasyntyneelle, valmista tulikin jo eilisen illan aikana:



Villatakki on edestä avoin, jotta pikkuisen pulautukset eivät pääse sitä sotkemaan. Ohje löytyy Ravelrysta nimellä Newborn Vertebrae. Puikot 3mm ja 3,5mm. Alizen Baby Wool Batikia kului reilu kerä, 63 grammaa.

On se jännää ajatella, että vain jokusen kilometrin päässä on uusi pieni lähimmäinen, jonka elämään saan kuulua, mutta jota en ole vielä tavannut. Siihen mennee vielä jonkin aikaa, sairaalaan kun pääsevät vierailulle vain vauvan isovanhemmat.

Siihen asti katselen tuoreen äidin lähettämää pienokaisen kuvaa avomiehen kännykästä. Ja suunnittelen, minkälaisia suloisia vauvaneuleita voisin toteuttaa lähiaikoina. <3


Suukkoja ja haleja!



rakkaudella,

manteliMinni

torstai 16. huhtikuuta 2015

Love is in the air

Kevät ja kesä ovat tunnetusti rakkauden aikaa. Erityisesti tänä vuonna, kun tiedossa ovat kolmet häät. Ensimmäiset niistä ovat hyvän ystäväni, joka on myös poikani kummitäti. Viime viikonloppuna sain kunnian osallistua hänen polttareihinsa Turun seudulla.

Päivä alkoi polttarivalalla, jossa morsian lupasi mm. totella polttariporukkaa vailla omaa tahtoa 24 tunnin ajan. Sitten jatkoimme lauantaibrunssille ravintola Samppalinnaan (suosittelen lämpimästi kaikille; oli täysin melko korkean hintansa väärti!). Brunssin jälkeen siirryimme Rymättylään vuokramökille, jossa ohjelmana oli vaimokoe, johon kuului mm. nalkutusnäytteen antaminen, sukkien parittamista ja kerman vatkaamista. Vaimokokeen päätyttyä oli morsiussaunan vuoro. Illan päätteeksi päätimme pelata vielä Afrikan tähteä, mikä kestikin peräti kaksi minuuttia, koska tähti löytyi tietenkin heti ekasta paikasta.

Halusin muistaa ystävääni omatekoisella lahjalla ja päädyin neulomaan tiskirättejä. Aluksi tarkoituksena oli neuloa niihin härskejä kuvia, mutta ne eivät mielestäni erottuneet neuloksessa tarpeeksi hyvin, joten purin tekeleet ja neuloin rätteihin sydämiä:


Jämälankalaatikossani pyörineestä Novitan vanhasta Bambusta sain aikaan kolme rättiä. Ohjeina Ravelrysta löytyvät Be My Discloth, Kitchen Dishcloth ~ 2015 with Heart sekä LOVE Dishcloth. Puikot kaikissa räteissä 3mm ja langankulutus 24, 24 ja 16 grammaa eli yhteensä 64 grammaa.

Rakkautta on välillä mukava jakaa myös sellaisille ihmisille, joita ei ole itse vielä tavannutkaan. Molemmat isoveljeni sekä vanhemman veljen avovaimo ja poika olivat käymässä meillä Pääsiäisenä. Meiltä he olivat menossa tapaamaan ystäväperhettään, johon syntyi viime syksynä toinen lapsi. Sain päähäni ruveta tekemään tuolle pienokaiselle pipoa. Onneksi on Ravelry ja sen valtavat ohjearkistot, josta tällä kertaa valitsin veikeän tonttupipon:


Lankana Drops Paris ja Novita Miami. Koukku 5mm. Tein pipon taapero-koon mukaan, mutta epäilen silti, mahtaako tuo pienokaisen päähän mahtua, jotenkin vaikutti aika pieneltä. Lankaa kului 65 grammaa.

Pipo oli niin hauska ja nopea tehdä, että päätin samantien tehdä toisen samanlaisen. Isäni on menossa kastamaan erään tuttavani lapsen tässä kuussa ja tuo pikkuprinsessa saa minulta lahjaksi pipon:


Samat langat kuin tuossa ensimmäisessäkin pipossa, eri väreissä tosin. Nyt vaihdoin koukun 6-milliseksi, hieman vaikutti tulevan löysemmän oloinen päähine. Lankaa kuluikin koukkukoosta johtuen pari grammaa enemmän, eli 67 grammaa.

Rakkaudentyö on myös tämän postauksen viimeisenä esiteltävät sukat:


Neuloin näitä unisukkia myös viikonlopun polttarihumussa. Käyttötarkoitus ei tosin ole yhtä iloinen. Tein nämä nimittäin ruumissukiksi parantumattomasti sairaalle äidilleni. Onneksi hänen viimeinen matkansa ei ole kuitenkaan vielä koittanut ja hopeareunuksena sysimustalle pilvelle äiti pyysi, että saisiko hän nämä jo ennakkoon. Joten annan nämä äidille äitienpäivälahjaksi. ^_^
Lankana Wetterhoffin Sivilla, jota kului 2,5-millisillä puikoilla 58 grammaa.


Onnellista ja rakkaudentäyteistä kevättä kaikille!



rakkaudella,

manteliMinni
(Tai Svantelle HP, kyllä sä tiedät ;) )

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Huhtikuun tytöt

Pakkoneulootikolle on eduksi, jos on monta kummilasta. Ja jos näillä kummilapsilla on isot perheet. Tässä kuussa synttäreitään viettävät kummmitytön äiti ja isosisko. Kun kävin heillä helmikuussa, kummitytön äiti tilasi itselleen samanlaisen baskerin kuin olin tehnyt kummitytön toiselle isosiskolle. Samanvärinen huivikin olisi ollut kiva, mutta oranssia Rosea minulla oli enää yksi kerä, eikä sitä löytynyt enää kaupasta. Joten päädyin tekemään Baktuksen Svarta Fåretin Frejasta.


Baskerin tiedot ovat samat kuin kaikissa aiemmissakin eli puikot 4mm ja 5mm, langankulutus 37 grammaa.


Huivin kilkuttelin 4,5-millisillä puikoilla. Lankaa kului 144 grammaa. Se on sataprosenttista akryylia ja tuntui alkuun aika muoviselta neuloa. Työn edetessä tuntuma kuitenkin muuttui ja pehmoinen lanka tuntui myös aika lämpimältä.

Kummitytön isosiskolle olin aikonut neuloa myös Baktuksen, mutta kun kyselin häneltä lahjatoivetta, hän toivoi sukkia. Yritin aluksi tehdä piirakkasukkia, mutta jostain syystä en saanut kuvion toisen puolen "harjanteita" nousemaan ollenkaan. Niinpä päätin säästää itseni ylimääräiseltä stressiltä ja neuloin ihan vain perussukat:


Onneksi erikoinen lanka tekee tavallisestakin mallista mielenkiintoisen. Puikot 3mm ja lankana Nalle Taika, jota kului 59 grammaa.

Kaiken neulomisen jälkeen tarvitsin "paletinpuhdistajaa" ja virkkasin näille synttärilahjoille verkkokassin Novita Hangosta:


Käytin kassiin loput tummanvihreästä langasta ja jatkoin vaaleanvihreällä, jota ostin helmikuussa Minimanista. Tulin varmaankin avanneeksi jonkinlaisen Pandoran lippaan, sillä päätin samantien jatkaa vihreiden Hanko-kerien kuluttamista ja virkkasin nekin kasseiksi:

Tadaa, seitsemän kassia neljässä päivässä! :-D Lankaa jäi vielä, joten tein pari kännykkäpussia:


Vaaleanvihreät työt virkkasin 7-millisellä koukulla, kaksivärisen 6-millisellä. Lankaa kului seuraavasti: 115, 120, 120, 117, 118, 120, 118, 106, 26 ja 27 grammaa. Yhteensä 987 grammaa. Töitä punnitessani törmäsin melkoiseen mysteerin. Ravelryn mukaan lankaa oli jäljellä 53 grammaa, mutta itselläni oli vain pieni nöttönen, 6 grammaa. Yritin kuumeisesti etsiä puuttuvaa lankaa ja miettiä, olinko jossain vaiheessa jemmannut vajaan kerän jonnekin, vaikka olin melko varma, että kulutin aina kerän loppuun ennen uuden aloittamista. Lopulta tulin siihen tulokseen, että ostamani kerät vain sattuivat olemaan hieman vajaita. Loppujen lopuksi vajausta ei kuitenkaan ole kuin 4,7 grammaa per kerä. Ja pääasia on, että sain tehtyä yhtä monta kassia kuin olin laskenutkin saavani tehtyä tuosta määrästä keriä.

Nyt olen siis saanut kaikki Hankoni kulutettua ja lankavaraston painoa pudotettua reippaasti yli kilon tämän postauksen töiden myötä.

Minun piti laatia tämä kirjoitus jo pitkäperjantaina, mutta muut puuhat veivät aikani. Vaikka päivämäärät eivät olekaan samoja, pitkäperjantai tuo nykyään mieleeni elämänkaaren ääripäät. Yksitoista vuotta sitten pitkäperjantaina ukkini ei vastannutkaan isän puhelinsoittoon. Ajattelimme ensin, että hän ei vain kuullut puhelinta tai oli mennyt vaikka kävelylle. Jonkin ajan kuluttua saimme kuitenkin tiedon, että hän oli saanut sydänkohtauksen ja kuollut. Samana iltana olin isän ja äidin kanssa Salossa seuraamassa Ristintie-näytelmää. Katselin tummaa tähtitaivasta ja ajattelin, että ukin oli nyt hyvä olla siellä. Myöhemmin veljeni totesi, että kai pappismiehelle oli sopivaa lähteä juuri Pääsiäisen aikaan. <3

Kaksi vuotta sitten olin puolestaan uuden elämän ihmeen äärellä. Olin synnyttänyt poikani palmusunnuntaina ja pitkäperjantaina pääsimme sairaalasta. Pääni oli vielä hieman pyörällä, mutta oli kyllä ihanaa päästä kotiin aloittamaan perhe-elämä. Ja nyt poika on jo kaksivuotias vesseli, jota rakastan yli kaiken. <3

Rauhallista ja onnellista pääsiäisaikaa kaikille!



rakkaudella,

manteliMinni